Sağlıklı Beslenmenin Temeli: Doğru Alışveriş Prensipleri
Sağlıklı yaşam ve organik beslenme her geçen gün gelişmekte olan teknoloji ile birlikte hayatımızın önemli bir kavramı oldu. Fakat son zamanlarda organik beslenme kavramı tüketicilerin yanıltılması sebebiyle fazlasıyla kötüye kullanılmaya başlandı.
Birçok ürünün üzerinde gerçekten organik prosedürüne uymadığı halde “% 100 organiktir” ibaresi bulunabiliyor. Firmalar özellikle bitkisel ürünlerde kullandıkları bitkilerin zaten doğadan topladıklarını ve böylelikle organik olduğunu belirterek yanıltıcı bir tutum sergileyebiliyorlar.
Oysa işin doğrusu; bir ürünün “organik sertifikasına” sahip olabilmesi için, Uluslararası sertifikasyon kuruluşlarının üretimin başından sonuna kadar denetim ve araştırmalar yaparak ürünün organik olduğunu belirten organik sertifikasını belgelendirmesidir.
Tüketici olarak ürünü alırken dikkat etmesi gereken nokta, ürünün denetleme kurumlarının verdiği “organik” ibareli ve sertifika numarası yazılı bir etikete sahip olmasıdır. Çünkü her doğal ürün organik değildir.
Organik Beslenme nedir?
Organik; bitki ve hayvan besinlerinin hiçbir şekilde genetiği değiştirilmeden doğal yollarla üretilmesine denir. Bir ürünün Organik Sertifika sahibi olabilmesi için: Avrupa Birliği standart ve kurallarına göre T.C. Tarım Bakanlığı’nın yetkilendirdiği (çoğu uluslararası yetkili) sertifika kuruluşları tarafından, tarladan sofraya gelene kadar tüm aşamalarının denetlenmesi ve belirlenen kriterlere uygun olması gerekir.
Organik ürünler, diğer ürünlere göre daha lezzetli ve besin değerleri yüksek ürünlerdir. Organik besinlerle beslenen kişiler hastalıklara karşı doğal bir korunma yolu geliştirilmiş olurlar. Organik ürünler zengin antioksidan içerikleriyle birçok kanser ve enfeksiyon hastalıklarına karşı koruyucu etkiler gösterirler.
Alışveriş sepetini doldururken;
✔ Doğal dengeyi bozan her şeye hayır deyin.
✔ Gıda israfından özenle kaçının.
✔ Kırmızı et tüketiminizi azaltın. Tüketeceğiniz etin “organik sertifikalı” ve “iyi tarım uygulamalarına uygun” olduğuna dikkat edin.
✔ Tavuk ve yumurta tüketiminizi sınırlandırın. Doğal köy tavuğu ve yumurtası tercih edin.
✔ Meyve, sebze ve salatalarınızı “organik sertifikalı” ve “iyi tarım üretimi onaylı” tercih edin.
✔ Mümkünse yerel çiftçiler ve ürünler tercih edin.
✔ Cüzdanınız ile oy verin. Doğaya saygılı ve duyarlı firmaların ürünlerini satın alın.
BLOG
✧ Diyetisyen Randevumda Tartılmadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyim?
✧ Çölyak (Gluten Enteropatisi) Nedir?
✧ Sağlıklı Beslenmenin Temeli: Doğru Alışveriş Prensipleri
✧ Her Karbonhidrat Aynı Değildir: Glisemik İndeks (Gİ) Kavramı
✧ Bağırsaklarımızın Dostu: Kısa Zincirli Yağ Asitleri (KZYA)
✧ Soframızdaki Yabancı: Suni Tatlandırıcılar
✧ Antioksidan Şampiyonu Gıdalar
✧ Oruç ve Sağlık
✧ Kahve ve Kafein
✧ Üzümden Gelen Mucize: Resveratrol