Kahve ve Kafein

Kahve içeriğindeki faydalı bileşenler ve eşsiz tadıyla tüm anlarımızda sohbet masalarımızın baş misafiri olmuştur. Peki daha yakından bakmak isteyenlere işte kahvenin hikayesi..

Kahve’nin Ana Vatanı

Kahve çekirdeği aslında kahve meyvesinin tohumudur. Kahve meyvesi dünyada sadece ekvatoral iklimin hüküm sürdüğü; üst kısmında Meksika, Hindistan ve Vietnam’ın; altında ise Brezilya’nın sınır olduğu belli başlı ülkelerde yetiştirilebiliyor. İlk olarak kiraz benzeri kırmızı bir meyve olan kahve birden fazla üretim aşamasından geçtikten sonra hepimizin bildiği yeşil çekirdek halini alıyor ve tüm dünyaya yeşil çekirdek olarak sevk ediliyor.

Kahvenin bilinen karakteristik aroması, kavurma sırasında oluşur ve gelişir. Kavurma işlemi sonrasında ortaya çıkan bileşenler kahveye karakteristik özelliklerini ve faydalarını kazandırır.

Kahve’nin Bileşenleri

Kahve; 400’e yakın kimyasal bileşen, antioksidan ve niasin vitamini içerir. Kahvedeki antioksidanlara polifenol denir ve önemli faydaları bulunur.
Kafein, kahvedeki en çok bilinen bir diğer bileşendir ve robusta‘da %2, arabica’da %1 civarında bulunur. Kahve ayrıca; mineraller, tanen ve karamelize olmuş şeker de içermektedir.

Ancak süt, krema ve şeker eklemesiyle kalorili bir içecek haline gelmektedir. Kahvenin sade veya yalnızca süt eklenerek tüketilmesi gerek besin içeriği gerek günlük kalori alımı noktasında sağlıklı bir tercih olacaktır. Kremalı, şekerli, şuruplu ve hazır süt tozları içeren kahvelerde yağ ve şeker içeriği çok yüksek olacağından kahvenin bu şekilde tüketimi faydadan çok zarara neden olacaktır.

Faydaları

Kahve, faydaları ve hastalıklar üzerindeki etkileri konusunda bilimsel araştırmalara sıklıkla konu olan besin türlerinin başında gelmektedir. İşte kahvenin sağlık üzerindeki çok önemli faydalarından bazıları…

Beyin ve sinir sistemini uyararak uyanıklık ve zihinsel aktiviteyi arttırır.

Kahvedeki antioksidan bileşiklerin alzhaimer, parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklara karşı koruyucu etkileri bulunmaktadır.

Yüksek antioksidan içeriği sayesinde düzenli olarak kahve tüketen kişilerde karaciğer kanseri ve kolorektal kanser türleri başta olmak üzere birçok kanser türüne yakalanma riskinin önemli ölçüde azaldığını gösteren bilimsel araştırmalar söz konusudur.

Hücre yapısını koruyarak kontrolsüz çoğalmayı önleyen kahvenin, tip II diyabet ve kardiyovasküler hastalıklardan korunmaya yardımcı olarak yaşam süresini artırdığı da bilinmektedir.

Kahve, metabolizma hızını önemli ölçüde arttırarak yağ yakımını hızlandırmaktadır. Vücutta bulunan yağların parçalanmasına ve ortaya çıkan serbest yağ asitlerinin enerji üretiminde kullanılabilmesine yardımcı olur.

Kahvenin yapı taşlarından kafein, epinefrin (adrenalin) hormonunun üretiminde önemli bir artışa sebep olur. Bu hormon, korku ve heyecan durumlarında yükselen ve insan vücudunu yoğun fiziksel efora hazırlayan bir hormondur. Bu sayede kahve tüketiminin ardından fiziksel performansta önemli bir artış gözlenmektedir.

Bazı çalışmalarda kahve tüketiminin, kişilerde duygudurum bozuklukları (başta depresyon olmak üzere) gelişme riskini azaltmaya yardımcı olduğu ifade edilmektedir.

Kahve Tüketiminde Temel Prensip: Çoğu Zarar Azı Karar

Kahve genel sağlık için yararlı bir besin olsa da kronik hastalıkları bulunan veya düzenli ilaç kullanan kişiler için tüketimi, sağlıklı bireyler için ise aşırı tüketimi bazı olumsuzluklara sebebiyet verebilmektedir.

Özellikle tansiyon, kalp ritmi bozukluğu (aritmi), taşikardi ve diğer kalp hastalıkları olan bireylerde kahve tüketimi çarpıntıya yol açabilir. Bu olumsuzluk herhangi bir kalp hastalığı olmayan bireylerde de aşırı kahve tüketimi sonucunda görülebilmektedir.

Tüm besinlerde olduğu gibi kahvenin tüketiminde de ölçülü olmakta fayda vardır. Günde 3 fincanın üzerinde kahve tüketiminin infertiliteye neden olabildiği, 5 fincanın üzerinde kahve tüketiminin de kemik erimesine yol açabildiğini gösteren bilimsel çalışmalar mevcuttur.

Yine fazla miktarlarda kahve tüketimi uykusuzluk, gerginlik, sinirlilik ve aşırı hassasiyet gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

Kahvelerin Kafein İçerikleri
 1 Fincan (200ml) Filtre Kahve: 135-200 mg
  1 Fincan (60 ml) Espresso: 100 mg
  1 Fincan (200ml) Cappuccino: 100 mg
  1 Fincan (200ml) Hazır Kahve : 100 mg
  1 Fincan Türk Kahvesi: 57 mg
  1 Fincan (200ml ) Kafeinsiz Kahve: 5 mg
  1 Fincan (200ml) Demleme Siyah Çay: 20-110 mg
  1 Fincan (200ml) Sallama Siyah Çay: 30 mg
  Bitter çikolata (10 gram): 6.75 mg

Size nasıl yardımcı olabiliriz?